Breng vitaliteit in je leven en werk terug

Vitaal werken en leven

Life is life

Je draait al een tijdje mee in de wereld. Je hebt gestudeerd, misschien na wat zoeken de baan gevonden die je past als een jas, een gezin gesticht, je sociale leven opgebouwd. Je hebt je kringen om je heen, je gezin, je werk, je sport of je vereniging, je kerk misschien, familie, de buurt, etc. Je hebt je verantwoordelijkheden naar de mensen om je heen, voor je bezittingen, voor je werk en voor jezelf: je gezondheid en je welzijn geef je aandacht. Je hebt je levensritme gevonden. Misschien ga je op in je werk en bouw je aan een geweldige carrière.

Geen energie meer

Maar misschien knaagt er iets? Kan het beter? Ben ik wel gelukkig? Ga ik wel goed met mijn energie om? Stel ik de juiste prioriteiten? Doe ik de juiste dingen? Of zonder dat deze vragen er bewust zijn, voel je je alleen maar lusteloos, moe en/of prikkelbaar… Je vitaliteit is verdwenen.
Als mentale en fysieke vermoeidheid de kop opsteken en zich al te vaak laten voelen, als de rek er te vaak uit is en je een beetje snel aangebrand of opgebrand bent, als het soms lijkt of je niemand meer bereikt of niemand jou nog hoort of begrijpt, dan ga je jezelf toch eens afvragen of je het wel goed doet, het leven… Misschien bereik je een punt waarop je je afvraagt: “Is dit alles? Is dit nou het leven?” Goede vraag, en het antwoord is: “Ja!” Dit is het leven, dit is wat het is – maak er het beste van! Maar hoe doe je dat?

Je leven zelf ter hand nemen

Sta stil bij jezelf, bij jouw leven. Maak de balans op. Waar besteed jij je tijd allemaal aan? Maak een lijst, hou de tijdsbesteding een paar weken bij en kijk er dan eens goed naar. Leg het dan weg, pak een vel papier en schrijf eens op hoe jij je leven écht wilt leiden. Voor welke hoofdthema’s loop je warm? Waar wil je tijd aan besteden? Op welke manier en hoeveel tijd, eventueel in percentage van je totale (week-)tijd. Wat moet je doen om het roer om te gooien? Wie moet je erbij betrekken? Als je dit allemaal helder hebt (en er zijn talloze boeken, gidsen en coaches om je hierbij te helpen) neem je dan in de eerste plaats voor de baas over jouw eigen leven te willen zijn. Je niet meer door anderen of omstandigheden te laten sturen. Daar begint het echt: bij jouw instelling – Ik ben de baas over mijn leven.

Vitaliteit in je leven en je werk

Als jij jouw leven zelf ter hand neemt, dan vindt er een stille diepgaande revolutie plaats. In de eerste plaats zal je merken dat je energie verandert. Jouw vermoeidheid verdwijnt niet door meer te gaan rennen, noch door te mediteren of yoga te gaan doen, of wat dan ook. Het begint bij je instelling, vanbinnen, in jezelluf. Yoga kan je zeker helpen om bij jezelf te komen, daar is het voor. Maar een besluit over jouw eigen leven nemen en jouw eigen wil daarachter scharen doet dat ook en heel effectief. Plotseling heb je er weer zin in, heeft je leven een nieuwe glans; het lijkt niets, maar het is alles. En vandaaruit kan je gaan werken aan de buitenkant van je vitaliteit: levensritme, voeding, relaties, psychische weerbaarheid (denkwijze, mentaal en emotioneel), fysieke vitaliteit (beweging zoals sport of yoga) en verinnerlijking (yoga/meditatie).

Aan de slag

Als je dingen hierin herkent en je wilt aan de slag om meer vitaliteit in je leven te bereiken, realiseer je dan dat werken en leven niet te scheiden zijn. Toen je nadacht over het waarom van je leven en hoe jij jouw leven zelf wilt invullen, heb je ook over je werk nagedacht. Bedenk dat een flink percentage van jouw levenstijd aan werk wordt besteed. Mag je daarom verwachten dat jouw werkgeven mee investeert in jouw vitaliteit? Ja, want die heeft immers baat bij een fitte/vitale, gelukkige en ondernemende medewerker. Stel je werkgever eens voor een kleine investering te doen in integrale vitaliteitsprogramma’s voor zijn mensen.
Kijk op Vitaal Werken en Leven naar onze programma’s en vraag de brochure aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *