Resonantie

Het woord

Probeer bewust het woord corona niet te gebruiken, of zo weinig mogelijk. Ja, ik gebruik het nu, anders weet je niet waarover ik het heb. Maar ik mijd heel bewust dit woord uit te spreken of te schrijven. Niet omdat ik er bang voor ben, verre van dat. Maar vanwege de macht van het spreken. En vanwege de impact op je eigen bewustzijn.

Waar het nu steeds over gaat

Kijk om je heen. Zie hoe jouw hele wereld momenteel gevuld is met dit ene woord. Iedereen praat erover. Of je op straat loopt, boodschappen doet, ergens tussen de mensen bent, luister met een wijde blik en je hoort om de haverklap dit woord. Wat doe je als je ‘s morgens wakker wordt? Begin je jouw dag met naar het ‘nieuws’ kijken en luisteren? Even uit gewoonte het ontbijtnieuws aanzetten; stel je voor dat Jan je zou missen. Lees je de posts op Facebook en LinkedIn meteen even? En in hoeveel van de e-mails waar je dag mee begint wordt naar het verschijnsel verwezen? Hoe vaak op een dag lees of hoor je ergens “In verband met de Corona-maatregelen …”? Iedereen loopt mee in deze draaimolen.

Bewustzijn

En kijk nu eens in jouw bewustzijn (of in je hoofd, zoals westerlingen zeggen). Wat zie je daar? Met grote zinderende hoofdletters dat ene woord: CORONA. Je zit er helemaal vol mee. Je staat ermee op en je gaat ermee slapen. En hoe vaak op een dag spreek je zelf dat woord uit? Hoe vaak ga je mee in de gesprekken die hierover gaan? Of kan je je af en toe op de vlakte houden en erbuiten blijven? Hoe vaak maak je jezelf innerlijk druk over wat er speelt?

Resoneren

In oude geschriften kun je lezen: alles is trilling, van het kleinste atoom tot het grootste sterrenstelsel…

Iedere keer als jij een woord uitspreekt resoneert de klank in je hele wezen. Allereerst in je fysieke lichaam, omdat geluid fysiek is. Het resoneert in keelholte, borstkas, schedel, je hele lichaam. En verder: in de subtiele lagen van je wezen – in je gevoelswezen, in je denkvermogen, je hele bewustzijn. Dit natuurkundig principe is zo oud als de schepping en wordt sinds oude tijden door mystici gebruikt om hoger te stijgen in hun bewustzijn. Door in zichzelf subtiele klanken van hoger bewustzijn voortdurend te herhalen, wordt hun hele wezen heel subtiel, sereen, van een hogere orde; zo verheffen zij zichzelf.

Omlaag of omhoog

Misschien ben je wel eens heel boos geworden en heb je heel hard geschreeuwd. Hoe voelde jij je daarna? Moe en leeg; al je energie uit je weg. Je bewustzijn wordt dan door de resonantie van het geluid dat je maakt, verlaagd naar een veel lager energieniveau. En het kost tijd en de juiste instelling om dat te herstellen.
Zo kan je in je bewustzijn ook stijgen, door de juiste klanken bewust te laten resoneren in je. Je kunt jezelf verheffen door stiller te worden, subtieler geluid te maken, bewuster te spreken en denken.

Angst

Door in de gesprekken mee te gaan, door in het denken mee te gaan, door in de emoties mee te gaan, bevestig je voortdurend voor jezelf en naar naar je omgeving dat er iets heel ergs aan de hand is. En of dat nou wel of niet zo is, doet er hier niet toe. Het gaat er om dat we voortdurend bezig zijn in elkaars denken dat beeld te bevestigen. En daarmee wakkeren we de angst enorm aan. Angst werkt als vergif, het maakt de mens heel erg ziek!

Keuze

Het is natuurlijk aan jou zelf te bepalen hoe je met deze situatie omgaat. Hoe je er in staat en hoe je op dingen reageert. JIJ bent in de eerste plaats de baas over wat er zich in jou afspeelt. Niet jouw omgeving, schuif het niet af op de ander. JIJ bepaalt wat je denkt, hoe je op dingen reageert, waarover je spreekt en hoe je erover spreekt. JIJ hebt de keuze – altijd! – om te handelen zoals jij wilt. JIJ bepaalt zelf of jij je gek laat maken door corona, of je boos wordt op corona, of je bang bent van corona, of je ziek wordt van corona.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.