Hersenen ontspannen

De hersenen ontspannen

Wist je dat ook jouw hersenen zich kunnen ontspannen?

Bijna de gehele dag door staat ons denken aan. Misschien is het je wel eens opgevallen hoe veel en hoe vaak je op een dag in gedachten verzonken bent. Veelal gaat dit ook onbewust en vloeit het ene onderwerp in je hoofd moeiteloos over in het volgende.

Het denken is een belangrijk instrument dat we nodig hebben, dat is zeker. Het leert ons van alles en nog wat, geeft kennis en helpt ons om de zaken te begrijpen. Maar hebben we ooit geleerd dat je het denken ook even “uit kunt zetten”. Een lerares van mij zei ooit: “Vergelijk het met lopen; als je loopt, heb je je benen nodig, maar als je zit, zou het toch heel raar zijn als je je benen nog gebruikt.”
En zo kun je het met het denken ook zien. Je gebruikt het als je het nodig hebt, en anders niet.

Maar hoe zet je dat denken “stil”? En hoe kunnen de hersenen zich ontspannen?

Ik wil je hierbij een korte meditatie leren die je hierbij kan helpen.
Ga hiervoor zitten of liggen met de ogen gesloten. Terwijl je zo zit of ligt breng je de aandacht boven in je hoofd (net iets onder het schedeldak). Je ademhaling gaat gewoon rustig door. Misschien ben je geneigd om af te dwalen in je gedachten, maar houd gewoon je aandacht op een zachte manier boven in het hoofd vast. En kijk maar wat er gebeurt. Wat voel je? Waarschijnlijk reageert het lichaam meteen en wordt er spanning losgelaten. Misschien voel je het niet meteen, maar het gebeurt wel.

Neem je de komende week eens voor om dit iedere dag even te doen en kijk wat er gebeurt en wat er verandert. Ik ben benieuwd naar je ervaring!

.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *