Bewustzijn (1)

Centraal in Yoga staat Bewustzijn. Yogi’s zijn uit op bewustzijn, totaalbewustzijn. En aandacht is je instrument om dat te bereiken. Aandacht kan je trainen. Als eerste met de lichaamsoefeningen van de Hatha Yoga. Door met je volle aandacht erbij te zijn, bij wat je aan het doen bent.

Aandacht

Aandachtstraining staat centraal in Yoga. Naast de fysieke oefeningen kun je ook mentaal trainen, door je bewust te worden van je mentale activiteit. Eerst in de stilte van het teruggetrokken oefenen. Later door dit in je dagelijks leven te integreren. Want het is daar dat het gedaan moet worden. Niet voor niets dat de Yoga voor deze tijd ‘Integrale Yoga’ heet.

Mindfulness

Mindfulness is de moderne term voor training van je Aandacht. Het is door een Amerikaanse microbioloog ontwikkeld die zich met Zenmeditatie bezighield en de meditatietechnieken combineerde met psychologisch oefenmateriaal en Yoga. Zen is een Japanse variant van het Boeddhisme. Boeddhisme is geen religie, omdat het niet over God rept en geen kerkelijke structuur kent. Het is methodisch en wetenschappelijk. Vandaar dat het westerse intellectuelen erg aanspreekt. Boeddha (geboren als prins Siddhartha Gautama) groeide op in de Indiase cultuur waarin Yoga diep geworteld is. Siddhartha beoefende yogische technieken en methodes voordat hij Boeddhaschap bereikte. Mindfulness is via een lange omweg uit de yoga afkomstig.

Bewustzijn

Mindfulness beoogt je te leren leven in het Hier En Nu. Maar dat doe je toch al? Yoga leert je om bewust te zijn bij alles wat je doet. Zenmeesters leren je: “Als je eet, eet dan. Als je loopt, loop dan. Als je slaapt, slaap dan.” Het is niet zo moeilijk, gewoon er met je hoofd bij zijn. Of beter gezegd: er met je aandacht bij zijn. Overal waar je met het licht van je aandacht schijnt, blijft het nagloeien, en zo ontstaat bewustzijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *